пов’язана з подразненням
рецепторів молочної залози під
час акту смоктання, передаванням
від них імпульсів до центральної
нервової системи і знову до
молочної залози. Внаслідок цього,
сфінктер соска розслаблюється
й активізуються гладкі м’язи
великих протоків, що сприяє br
виведенню з них молока.
У другій фазі важливу роль
відіграє гормон окситоцин, який
посилено виділяється гіпофізом
при смоктанні. При надходженні
до залози окситоцин сприяє
скороченню міоепітеліальних
клітин, які в молочній залозі
розташовані навколо альвеол.
При скороченні гладком’язового
компонента міоепітеліальних
клітин альвеоли стискуються,
і молоко під тиском виганяється
у молочні синуси або із соска.
Лекція №16